Vitamin C adalah antioksida (kumpulan vitamins,minerals dan enzim) yang diperlukan oleh tubuh badan manusia untuk perkembangan/pertumbuhan/pembaikan tisu, fungsi kelenjar adrenal dan gusi yang sihat.

Vitamin C (Vit C) juga menolong pengeluaran hormone anti stress dan interferon( satu bahan yang dihasilkan oleh sel untuk melindungi dari dari serangan virus berbahaya). Vit C juga diperlukan untuk pembentukan folic acid, hormone tyrosine, phenylalanine.

Juga membantu di dalam pencemaran yang merbahaya, mencegah kanser, dan mencegah jangkitan.

Vit C menolong meningkatkan penyerapan besi (iron). Menurunkan kolesterol, kadar tekanan darah,dan mencegah atherosclerosis.

Vit C adalah esen di dalam kolagen,vit C melindungi daripada pembekuan darah dan kesan lebam (bruising) dan menolong menyembuhkan luka dan kesan terbakar.

Penemuan terbaru terhadap vitamin ini adalah apabila ia di sinergikan dengan Vit E akan memberikan kesan yang luarbiasa berbanding secara penggunaannya secara sendiri/tunggal. Vit E bertindak mengasingkan radikal bebas yang berbahaya daripada membran sel,sementara Vit C akan menyerang radikal bebas didalam cairan biologi (biological fluids) di dalam tubuh badan. Kedua-dua bahan ini akan memperkuatkan dan saling menyokong aktiviti antioksida.

Tubuh badan kita tidak mampu untuk menghasilkan Vit C, ia mesti di ambil daripada diet yang seimbang dan makanan tambahan.

Info ini boleh menjadi nilai tambah kepada semua herbalis di dalam perawatan dan penambahan ilmu kepada anda.